EM-nerver ger kontrollbehov.

Friidrotts-EM i Göteborg har startat, och många friidrottare är sannolikt ganska nervösa och spända. Den här nervositeten har nu blivit föremål för forskning

Det är idrottspedagogen Carolina Lundqvist vid Gymnastik- och idrottshögskolan i Stockholm som har undersökt varför vissa gör sitt livs prestation när de blir nervösa, medan andra misslyckas så kapitalt att de gör rena nybörjarfel.
- En sak som händer just när idrottare bli nervösa är att de tenderar att vilja ta kontroll, säger hon. Och ofta vill de då ta kontroll över sådant som redan är automatiserat och då också tekniken. Det här kan göra att idrottaren går från att vara elitidrottare till att i stort sett bli nybörjare igen som måste tänka på varje rörelse och tänka på tekniken.

Bra fokusera på annat
Ett av Carolina Lundqvists råd till nervösa idrottare är att hitta något annat att fokusera på än sig själv och sin teknik. Ett annat råd är att skaffa sig lite större perspektiv på tävlingarna - hur mycket betyder de för mig egentligen? Men trots allt är en lagom dos nervositet ofta bra för idrottsprestationen. Och ett av Carolina Lundqvists resultat visar att det är bättre att alltid vara lika mycket eller lika lite nervös, än att vara lugn ibland och nervös ibland.
- Då har man hittat den nivån som är bra och man har lärt känna sig själv. Man vet lite mer hur man ska reglera det här. Svänger man väldigt mycket och är en gång lugn och en gång nervös så kan det vara svårare att lära känna sig själv och lära sig prestera under den här stressnivån.

Urban Björstadius