Colombianska forskare hotade

Säkerheten vid Colombias universitet ifrågasätts nu sedan allt fler forskare och lärare drabbats av dödshot och mordförsök. Ingen vet egentligen vem som ligger bakom hoten men många menar att det rör sig om beväpnade politiska grupper på högerkanten, så kallade paramilitära styrkor.

Hot och våld mot journalister och politiskt aktiva är vanligt i Colombia - ett land som härjas av såväl gerillans verksamhet som av paramilitära grupper. Och den senaste tiden har det här kommit att särskilt drabba universiteten i landet.

Nyligen tvingades den kända genetikforskaren Hugo Vega fly utomlands efter att ha hotats till livet och för en månad sedan mördades Gustavo Loaiza, professor i matematik, vid universitetet i Medelin. Vilka som ligger bakom hoten och morden mot forskarna vet ingen. Men många menar att det rör sig om paramilitära grupper.

Och på Amnesty International är man oroade över att universiteten så ofta pekas ut som vänsterfästen av regeringsföreträdare och armén eftersom det här kan uppfattas som en signal för beväpnade högergrupper att ge sig på enskilda forskare.
- Det handlar inte bara omforskare och lärare utan också om universitetsanställda generellt, säger Marcello Pallack på Amnesty international.

Bland de drabbade märks inte minst forskare som uttryckt politiska sympatier eller som tagit ställning i enskilda sakfrågor, men det kan räcka med att man man skrivit på ett upprop för mänskliga rättigheter. Ja, det menar Anders Runqvist, sociolog vid Uppsala universitet, som jobbar med Colombia och har ett nära samarbete med colombianska forskare.
- Det kan i många fall räcka för att utmana de paramillitära grupper som finns.

Och även om situationen inte är ny så menar många att den är värre än på länge. Bara under förra rapporterades ett dussintal fall av mordhot och tre olika mord vid universiteten i Colombia. Och Anders Runqvist menar att det är viktigt att univesiteten i omvärlden - inte minst i Sverige - reagerar starkt.
- Externa reaktioner från omvärlden har tidigare givit ett skydd så därför tror jag det är viktigt.

Martin Wicklin

martin.wicklin@sr.se