Nytt rekord i långflygning

Att Gråliran - en mindre släkting till Albatrossen - är en riktig marathonflygare är redan känt. Men nu har forskare med hjälp av elektronisk spårning kunnat visa att den flyger 65 000 kilometer - varje år på sina resor över Stilla Havet och det här är den längsta flygrutten som hittills uppmätts.

Gråliran lever av krill och småfisk i Stilla Havet och Atlanten. Forskarna har länge velat kartlägga fågelns resvanor men det har varit svårt på grund av att Gråliran tillbringar 90 % av sin tid ute till havs.

Att den här maraton - fågeln flyger långt i sin jakt på mat vid Stilla Havet är känt sen tidigare men nu har forskare med hjälp av elektronisk spårning kunnat uppmäta flyttrutten till 65 000 kilometer.

Gråliran korsar ekvatorn två gånger varje år i sin jakt på en slags evig sommar. Och rutten går i gigantiska ” 8 - formade mönster”, från Berings hav i norr till Antarktis i söder, från Chile i väst till Japan i öst.

Å forskarna hoppas att kunskapen om den här fågelns resvanor kan bli en indikator på klimatförändringar och tillståndet för Stilla Havet.

Det här uppger den amerikanska vetenskapsakademins tidskrift (PNAS) idag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".