Buller upplevs inte lika av alla

Ny metod mäta buller

Forskare vid Stockholms universitet och Karolinska institutet utvecklar en ny metod att mäta buller. Istället för att, som man länge gjort, bara mäta ljudnivån så riktas nu fokus på hur människor upplever buller i ett nytt svenskt forskningsprojekt. För det kan ge helt olika resultat för hur man bäst ska minska bullret.

Buller kan delas upp i två delar - det som man fysiskt mäter och det som man upplever och det är inte samma sak, berättar professor Birgitta Berglund som är projektledare för Ljudlandskap för en bättre hälsa.

Om man jämför med andra miljöproblem, som luft och vattenföroreningar, har buller hittills betraktats som något rätt diffust och svårmätbart. Det har gjort det svårt att planera för en mer bullerfri miljö. Men det ska forskningsprojektet Ljudlandskap för en bättre hälsa på Stockholms universitet och Karolinska instituet nu försöka lösa.

Om man ska beräkna trafikbullret inför ett bostadsprojekt
har man hittills helt enkelt mätt ljudnivån från en bil och multiplicerat det med trafikmängden. Men rätt nyligen har man också börjat väga in rumsakustiken, hur det ekar och studsar, och buller från andra gator.

För hur vi upplever buller behöver inte alls alltid ha med ljudvolym att göra. En sjungande fågel är något annat än en bil, vissa tycker att hårdrock är buller, andra älskar det. Och så tiden: nåt tillfälligt är inte alls lika jobbigt som nåt ihållande.

Vad Birgitta Berglund och hennes kollegor har gjort är egentligen enkelt: att fråga människor vad dom faktiskt upplever när dom får höra olika typer av ljud i sin vardag. Samtidigt kombinerar de upplevelsedata med rena akustiska värden från samma ljud, med en särskild teknik. Det här är det svåra. Tekniken kallas neurala nätverk, komplicerade matematiska modeller som ska efterlikna hur vår hjärna fungerar. Och ut kommer förhoppningsvis det första konkreta och korrekta måttet på buller.

Just nu testar dom modellen, men förhoppningen är att om ett år eller så ska den kunna ligga till grund för hur man planerar ljudmiljön i parker och bostadsområden.

Reporter: Gustav Asplund
vet@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".