30 % av Amazonas skogar kan försvinna i bl.a. skogsbränder i framtiden (Foto: PrB)

Klimatförändringen hotar världens skogar

Så mycket som en tredjedel av skogarna i Amazonas, Kina och Centralamerika kan komma att försvinna på grund av klimatförändringen.  Istället kan vi få se skogar breda ut sig i Arktis området. Det menar brittiska forskare som studerat hur en temperaturhöjning skulle påverka skogstäcket på jorden.

Erland Källén,  professor i dynamisk meteorologi vid Stockholms universitet, har läst studien och är oroad över resultaten.

- Det forskarna visar är att även om den globala uppvärmningen begränsas till under två grader - vilket i sig förutsätter ganska rejäla minskningar av koldioxidutsläppen, så finns det områden i världen som kommer att påverkas kraftigt, säger han.

Att det blir varmare på jorden är forskarna idag överens om, om de sen har med mänsklig påverkan eller inte är inte alla lika säkra på, men hur påverkas egentligen naturen och växtlivet av att temperaturen stiger? Hittills har många forskare trott att följderna inte behöver bli så allvarliga så länge uppvärmingen håller sig under två grader.

Men det stämmer inte, menar brittiska klimatforskare i en artikel i den amerikanska vetenskapsakademins tidskrift.

Forskarna har med hjälp av nya metoder och datamodeller tittat på vilka effekterna blir för jordens skogstäcke och resultatet är alarmerande. Man tittade på olika scenarier vid temperaturintervaller på 2 grader, mellan 2 och 3 grader och över 3 grader. Redan vid 2 graders höjning skulle skogstäcket påverkas i stor utsträckning. Exempelvis skulle upp till 30 % av skogarna i Kina, Kanada, Centralamerika och Amazonas helt försvinna. På andra håll skulle nya skogar breda ut sig, t ex på Arktis smältande isar.

Och att det rör sig om så stora förändringar är något som oroar Erland Källen.

- Det är ju en avsevärd ändring av skogsområden och landanvändning, utav en omfattning som vi inte skådat hittills på så kort tid. Det handlar om en tidsram på 100 - 200 år. Jag har tidigare uttryckt det så att ”tåget har redan gått, frågan är vilken station vi väljer att hoppa av på.”, säger Erland Källén.

Martin Wicklin

martin.wicklin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".