Samma medicin fungerar olika på olika personer. Foto: Henrik Montgomery, copyright PrB.

Ny EU-satsning på skräddarsydda mediciner

Även om du och din granne har samma sjukdom, så är det inte säkert att ni är hjälpta av samma medicin. Och för att på förhand kunna luska vilken medicin som passar en person bäst så ska nu Sahlgrenska akademin leda ett treårigt EU-projekt kring så kallat skräddarsydda mediciner.

Anledingen till att det ens behövs skräddarsydda mediciner är att samma sjukdom kan ha olika orsaker hos olika personer. De här små variationerna i kroppen visar sig inte alltid som olika symptom, men de kan göra att en medicin som fungerar utmärkt för vissa inte fungerar alls på andra.

Enkelt blodprov målet
Men förhoppningen är att det i framtiden ska gå att avgöra om en medicin kommer att fungera eller inte med hjälp av ett enkelt blodprov. Det är det här som Mikael Benson och sju europeiska forskargrupper ska syssla med de kommande tre åren. För genom att göra en mängd olika genkartor och analysera dem så hoppas de hitta de vanligaste variationerna inom en viss sjukdom och också se vilka ämnen i blodet som signalerar vilken variant en viss person är.

Vanligaste sjukdomarna
Lyckas de så kan metoden hjälpa många människor som idag blir felmedicinerade, sjukdomarna det handlar om är nämligen de allra vanligaste.
– I det här EU-projektet så fokuserar vi på allergisk sjukdom och framförallt hösnuva, men vi tror att de analytiska principerna är de samma för andra vanliga sjukdomar som diabetes, fetma och cancer, säger Mikael Benson som håller i projektet vid Sahlgrenska akademin.

Mikael Bensen tror att de första användbara resultaten kommer finnas om tre-fyra år, även om en del hinder återstår.
– Man måste ha reservationen att det är komplicerat att ta fram de här markörerna och det gäller också att visa att de fungerar, men förhoppningen är naturligtvis att de kommer till nytta, säger han.

Ingrid Stenberg

ingrid.stenberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".