Fästingar på foten - när fastnade de? I Skottland eller på Bonden?

Upptäcksresande fåglar flyttar smitta

Ett ovanligt fynd av en engelsk-märkt sillgrissla på rymmen i Umeås skärgård kan vara en ledtråd till hur fågelburen smitta sprids från Atlantens till Östersjöns kolonier. Infektionsprofessor Björn Olsen var med då man hittade den fästingplågade långflygaren.

Sillgrisslan som påträffades på ön Bonden utanför Umeå sätter griller i huvudet på infektionsforskarna. Kan alkfåglar - som sillgrisslor - vara den saknade länken för spridning av fästingar, virus och bakterier som till exempel Borrelia mellan Atlanten och Östersjön?

– Sillgrisslan var ringmärkt i England. Grisslor från Atlanten kan gå in i Östersjön och häcka. De här fåglarna kan bära en Borreliavariant som man även hittar på Färöarna. Plötsligt förstår vi hur spridningen går till. Grisslorna kan häcka i Atlanten ena året och i Östersjön nästa, säger Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar och speciellt intresserad av fågelburna smittor.

Pierre Martin
vet@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".