1 av 2
Grigory Perelman ville inte ta emot sitt pris.
2 av 2
Wendelin Verner och Andrei Okounkov, glada pristagare

Fieldspriset, matematikernas Nobelpris

I går delade spanske kungen Juan Carlos I ut det prestigefyllda Fieldspriset till tre av de fyra pristagarna. Stjärnan i gruppen, Grigory Perelman ville inte ta emot sitt pris.

Grigory Perelman heter mannen som först löste en av matematikens största gåtor, och sedan gick upp i rök. Det spekulerades i att han hade försvunnit under en svamptur i skogen, men i själva verket hade han gömt sig i sin mammas lägenhet i St Petersburg. Igår fick han en av Fieldsmedajlerna, ett stort matematiskt pris som han själv inte tycker att han förtjänar, och det är bland annat därför som han har gömt sig. Grigory Perelman lär ha sagt att det han har kommit på inte kan han något intresse för allmänheten.

Men vad är det då som han har kommit fram till? Ja, det hela är faktiskt ganska abstrakt, men det handlar om rummets olika former i olika dimensioner. I en tvådimensionell värld till exempel kan rummet ha ett antal olika former. Tänk dig ytan på ett klot. Bredvid tänker du dig ytan på ett bildäck. I varje punkt på ytan i de två figurerna så ser det ju precis likadant ut, men om du tittar på figuererna utifrån så är de helt olika.

I två dimensioner är det här inte så komplicerat, men när det handlar om hur rum i tre dimensioner kan forma sig så blir det desto krångligare. Det som Perelman har bevisat är att om man spänner upp ett gummiband på en tredimensionell figur, och om detta gummiband alltid drar ihop sig, då har rummet formen av en sfär.

Jo, nog låter detta både kryptiskt och abstrakt, men nu är det inte bara själva beviset som är det stora matematiska genombrottet, utan även den metod han använde. Klart är i alla fall att Perelman har löst stora frågor som hjälper matematikerna att bättre förstå hur olika rum kan se ut i tre dimensioner.

De andra pristagarna är Andrei Okounkov, Terence Tao och Wendelin Werner.

Ingrid Stenberg
ingrid.stenberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".