Välpaketerad Ramses II redo för förflyttning.

Flytt vanskligt för Ramses II

I natt ska en tolv meter hög, mer än tretusen år gammal Faraostaty flyttas genom Kairos gator. Färden hålls under uppsikt av bland annat forskare från Tekniska högskolan i Stockholm. Forskarna ska se till att statyn inte vibrerar sönder på vägen.

Ramses II var farao kring år 1200 före Kristus. En tolv meter hög granitstaty av honom står utanför järnvägsstationen i Kairo, men i natt ska den flyttas till ett nybyggt museum utanför stan. Statyn ska fraktas upprättstående och hängande mellan två trailers.

Under sin knappt tre mil långa färd kommer statyn att ha brickor pålimmade som är kopplade till accelerometrar som mäter vibrationshastigheten i meter per sekund. I en buss bakom ekipaget kommer Hans Bodén från KTH att sitta och trådlöst ta emot mätresultaten.

– Man ha mätt tidigare hur mycket vibrationer statyn har utsätts för där den har stått på sin plats utanför järnvägsstationen, säger han. Så vi har satt en maxnivå, den nivå som den maximalt har utsatts för, det kan vi tillåta.

Vibrerar den mer än så går larmet och man måste köra långsammare.

Men om det inte hjälper vad gör man då?

– Jag vet inte riktigt vad man gör om det blir riktigt allvarligt, säger Hans Bodén. Men man har ju också provat med en kopia för några veckor sedan, så man vet ungefär hur mycket det vibrerade med en lika tung kopia av statyn. Och då gick det bra.

Camilla Widebeck
camilla.widebeck@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".