1 av 2
Astronomer röstar bort Pluto på IAU-möte i Prag. Foto: PrB
2 av 2
Här får Pluto inte längre vara med. (Bildmotage av foton på planeter.) Foto: PrB

Pluto får inte vara med längre

Pluto räknas inte längre som planet efter att i mer än 75 år varit vår minsta planet. Men nu har vi bara åtta planeter.

Astronomer i den internationella astronomiunionen IAU röstade på ett livligt möte i Prag igår, genom att vifta med gula lappar i luften. Majoriteten röstade nej till det förslag enligt vilket vi skulle få tolv planeter, de gamla plus tre nyupptäckta Plutoliknande himlakroppar.

Astronomerna har tidigare inte kunnat enas om en definition på planet och det hela blev extra krångligt när man upptäckte att en av de nyfunna himlakropparna till och med var större än Pluto. Men från och med nu är alltså en planet något som går i bana kring solen (eller annan stjärna) och som är så stor att den egna gravitationen drar ihop den till en rund boll, och att den dessutom stött bort allt smått runt omkring så att den dominerar sin omgivning. Så stor är inte Pluto

Hans Rickman, astronomiprofessor från Uppsala var med och röstade i Prag och tycker rätt förslag vann:

– Ja, jag är glad. Det var en ganska klar majoritet för den här linjen, och nu har vi för första gången i historien en fysikalisk, astronomisk definition på en planet, säger han.

Lena Nordlund
lena.nordlund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".