Kör du bättre under blommande träd?

Ratta rofyllt på vacker väg

Hur påverkas vi som bilförare av hur vägen ser ut - kör vi lugnare om det är vackert? Inte säkert, det kanske distraherar i stället. Ny utbildning ska reda ut hur estetik och trafiksäkerhet hänger samman. 

Nu startar den första universitetsutbildningen i vägestetik vid Lunds universitet.

Ariadne Santrue har under flera år forskat kring hur olika estetiska projekt påverkar bilförare, och i höst håller hon i den nystartade utbildningen i vägestetik vid Lunds universitet.
I sin forskning har hon bland annat sett att på en alléväg med körsbärsträd så kör bilförarna långsammare när träden blommar. Och i en tunnel med konstnärlig belysning på nätterna så höll sig nattliga förare både mer uppmärksamma och vakna jämfört med en tunnel med vanlig belysning.
Men det är en fin balansgång mellan konst och utsmyckningar i trafikmiljöer. För en allé med körsbärsträd kan verka lugnande, men ett enda blommande körsbärsträd kan på en annan plats bli distraherande.
Det är precis det här som vägestetiken handlar om, att ta reda på vilka utsmyckningar som ger ökad trafiksäkerhet, och vilka som är en direkt trafikfara.

Om det här kunskapsområdet får utvecklas lite så tror Ariadne Santrue att vi kan få en designstyrd trafik i framtiden, att man utformar trafiken med samma tanke som när man utformar ett hus.

(Ingrid Stenberg)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".