11:e september - Religion, vidskepelse och terrorism

Idag är det fem år sedan terrorattacken mot World Trade Center. Hur ser naturvetare på religionens roll i samband med terrorattackerna?

Har de rätt då de bl a med hänvisning till den brittiske evolutionsbiologen Richard Dawkins, hävdar att en delförklaring till terrorn kan sökas i den för både muslimer och kristna gemensamma tron att livet inte slutar med döden? Skulle självmordspiloter och självmordsbombare kunna göra det de gjort och gör utan, vad biologen Fredrik Sjöberg kallat för ”en djupt inpräntad lögn om att himmelriket belönar sina martyrer”? Och hur utbredd är denna tro i Sverige? I religioner och olika New Age-varianter? Är naturvetarna för passiva i samhällsdebatten? Nöjer de sig med att ironisera över astrologin, men undviker att säga att de de stora världsomspännande abrahamitiska religionerna håller sig med precis lika dimmiga dogmer om himmelriket? Och hur ser kyrkan på frågan?

Staffan Forssell
vet@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".