Så här kan Smart 1 se ut inför kraschlandningen. Bilden är konstruerad av ESA. Foto: ESA/PrB

Kraschlandning på månen

På söndag kan du om du har tur se en krasch i gruset på månen. Det är Smart 1 - den europeiska rymdstyrelsen ESA:s första rymdsond som har tjänat ut sitt syfte.

De som vill bli ögonvittnen till månkraschen måste hoppas på klart väder tidigt på söndag morgon. För om stoftmolnet som uppstår efter att rymdsonden Smart 1 har kraschat mot månens yta når tillräckligt högt upp, så att solen kan lysa på det, så skulle man möjligen kunna ana smällen med bara en vanlig kikare. Men då måste stoftmolnet två mil upp i luften.

Så mest troligt är det nog att det blir lättast att studera slutet för rymdsonden Smart 1 via teleskop. Med lite tur.
Astronomerna kommer i alla fall att hålla ögonen på kraschlandningen. Speciellt för att via så kallade spektrometrar studera vad stoftmolnet som sonden rör upp vid kraschen innehåller.

Smart 1 sköts upp från jorden för tre år sedan. Syftet var främst att få den att gå i omloppsbana kring månen styrd av en speciell elektrisk jonmotor. Väl i bana kring månen har den sökt efter spår på månens yta som stödjer teorin att månen är en del av jorden som slets bort i jordens ungdom när en annan planet krockade med jorden.

Så efter tre års trogen tjänst är det dags för sonden Smart 1 att bita i mångruset. Tiden är beräknad till klockan 07.41 svensk tid, men den kan fela på plus minus fem timmar, beroende på hur höga månkratrar som finns i området.

Jonas Edlund
jonas.edlund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".