Geolog Katherine Kendrick. Foto: Claes Andreasson

Att gräva fram en jordbävning

Varje år skakas enbart södra Kalifornien om av 15 000 jordskalv. ”I genomsnitt har vi ett stort skalv vart tionde år, och ett ödeläggande skalv varje århundrade,” säger Lucy Jones chef för den genologiska myndigheten USGS i Pasadena.

Eftersom de stora skalven är relativt sällsynta, finns det ännu mycket som forskarna inte vet om jordbävningar. Men med hjälp av avancerad datorsimulering har de kunnat kartlägga effekterna av ett skalv i närheten av storstaden Los Angeles, hur olika sorters byggnader påverkas av olika stora skalv.

Det förekommer också betydligt mer handfasta geologiska undersökningar. I Moreno Valley, i öknen några timmars bilresa öster om Los Angeles, undersöker geologen Katherine Kendrick spåren efter historiska skalv. Tillsammans med sina kolleger räknar hon olika sorters bergarter för att lära mer om hur snabbt förkastningssprickorna har rört sig under århundradena. I små plåtburkar tar hon med sig prover av jordsediment för att i laboratoriet avgöra när de senast såg dagsljus.

Claes Andreasson
vet@sr.se  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".