Hormonbehandling kan störa hörseln

Kvinnor som behandlar sina klimakteriebesvär med könshormoner kan få problem med hörseln, visar en ny studie. De nya rönen innebär ännu ett frågetecken kring vilka hälsoeffekter hormonbehandling egentligen har.

Forskarna har följt en grupp på 124 kvinnor i åldern 60-86 år. Hälften hade fått hormonbehandling för sina klimakteriebesvär och hälften fungerade som kontrollgrupp.

De kvinnor som behandlats med en så kallad kombinationsbehandling, alltså fick både östrogen och progesteron, hörde sämre än både kontrollgruppen och de som bara behandlats med bara östrogen.

Svårt med bakgrundsljud

Kvinnorna fick framförallt problem med att höra vad folk sa när det var mycket bakgrundsljud. Det här tyder på att det är både själva örat och de delar i hjärnan som tolkar ljudet som blivit påverkade av hormonbehandlingen.

Diskussionen om olika fördelar och nackdelar med sådana här hormonbehandlingar diskuteras ständigt bland forskarna.  Bland annat förekommer en ökad risk för cancer. Men  effekten på hörseln har inte tidigare lyfts fram som en möjlig biverkning.

”Väcker viktiga frågor”

Viveca Odlind är gynekolog på Läkemedelsverket tycker studien är väl liten för att man ska dra några stora slutsatser nu, men att den väcker viktiga frågor som bör besvaras.

– Det man skulle vilja göra nu är en ny studie där man på ett mera vetenskapligt hållbart sätt studerar om den här effekten verkligen finns, säger hon.

Den nu aktuella studien presenteras i dagens nummer av den amerikanska vetenskapsakademins tidskrift, PNAS.

Ingrid Stenberg
ingrid.stenberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".