Jippi! Hagel! Precis som radarn sa! Foto: Scanpix.

Säkrare väderprognoser med radarteknik

I Stockholm regnar det nu på morgonen, men vad blir det för väder till lunch? Det allra närmaste vädret är inte lätt att förutspå för meteorologerna även med dagens avancerade metoder. Men med ny radarteknik så kan de korta prognoserna bli bättre. Och det behövs, inte bara för lunchplanerna.

- Korta prognoser är mycket användbara när det gäller vägsäkerhet. Där vill man veta när det kommer en snöstorm på vintern, för att veta hur man ska lägga upp snöröjningen, säger Daniel Michelsson, radarexpert på SMHI.

Daniel Michelsson är övertygad om att det finns mycket att vinna på om meteorologerna inte bara blev bättre på att förutspå vädret långt in i framtiden, utan också bättre kan säga vad som kommer att hända inom de närmsta timmarna, något som man faktiskt inte är så bra på idag.

Förutom att trafikplaneringen skulle bli bättre så skulle till exempel flygplatserna inte behöva överraskas av plötsliga åskväder och byggnadsarbetare skulle veta om det kommer att regna på deras nylagda betong.

Och det händer mycket inom det här området nu. Framförallt är det en vidareutveckling av radarteknik som gör de korta prognoserna bättre och bättre. Radar är framförallt väldigt bra på att följa lokala regnskurar. Medan en satellitbild bara visar var de stora regntunna molnen finns, så kan radartekniken tala om exakt var det faktiskt regnar. Nyligen har SMHI också börjat använda radarn till att räkna ut hur mycket regn som trillar ner i ett område, vilket de klassiska regnmätarna inte är särskilt bra på. Fortfarande finns det mycket att vidareutveckla, men om man lyckas få de här systemen riktigt bra, så är det en vinst för hela samhället säger Daniel Michelsson:

- Syftet med att bygga de här maskinerna är att det ska bli en kostnadsbesparing för samhället. Meningen är att det ska hjälpa och bespara, säger meteorologen Daniel Michelsson.

Ingrid Stenberg

ingrid.stenberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".