Apotekare spar pengar i vården

När apotekaren får en mer aktiv roll i vården så kan kvalitén på vården öka samtidigt som vårdkostnaderna kan bli lägre. Det visar studier från USA och England där apotekaren tar en mycket aktiv roll i det direkta arbetet med patienterna.

Och det sker också på sina håll i den svenska vården.

Apotekarens roll är att kartlägga patienternas mediciner och se till att medicineringen blir så effektiv som möjligt.

När en patient kommer till sjukhuset för att läggas in så får han eller hon berätta om sina mediciner. Vilka mediciner tar man och varför tar man dem? På så sätt kan man undvika fel medicinering under vistelsen på sjukhuset. Något som annars är vanligt, studier har visat att var femte medicin som skrivs ut till patienter under sjukhusvistelsen är en form av fel medicinering.

Apotekaren har också en viktig roll när patienterna skrivs ut från sjukhuset. Apotekaren kan förklara hur patienten skall ta sina mediciner och apotekaren kan också se så att patienten inte får mediciner som motverkar varandra och ge patientens husläkare en korrekt information om varför patienten fått nya läkemedel eller varför vissa läkemedel skall tas bort.

Studier har visat att när apotekaren blir en del i vårdteamet så minskar riskerna för fel medicinering och de risker och lidande som då patienten utsätts för. Dessutom har studier visat att mycket pengar kan sparas på en bättre och effektivare medicinering.

I programmet medverkar Tommy Eriksson och Åsa Bondesson apotekare på universitetssjukhuset i Lund och Lydia Holmdahl läkare på samma sjukhus.

Håkan Svensson
vet@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".