Att kött hjälper dig gå ner i vikt kan bero på den lilla peptiden YY.

Molekyl kan förklara Atkinsmetoden

Proteinrik mat som till exempel kött och fisk brukar ju framhållas som stenåldersmat som man håller sig smal på. Nu kan det finnas en förklaring.

Det kan vara så att proteinrik mat, som bland annat den populära dieten Atkins förespråkar, innehåller en hungerdämpande komponent, en peptid som kallas YY. Det här säger forskare vid University College i London som matat möss med olika grad av proteinrik föda. Och de möss som fick mest proteiner åt minst och lade på sig minst i vikt. Tjocka små möss som fick peptiden YY som tillskott slutade vräka i sig pellets.

För ett knappt år sedan publicerades i samma tidskrift, Cell Metabolism, en annan förklaring till varför proteindiet minskar omfånget- då löd förklaringen att dieten sätter igång sockerproduktionen så att mättnadskänslorna slår till.

Men även om du minskar i vikt, så finns det nackdelar. En ensidig proteinmatsedel ger biverkningar som förstoppning, njursten och förhöjda blodfetter enligt Livsmedelsverket. Fenomenet är känt från specialdieter för epileptiker. Dessutom går det åt kalcium för att neutralisera proteinet, kalk som tas från ens egna ben om man håller på länge.

Källa: news@nature.com och Harvard school of public health.

Ann-Louise Martin

ann.martin@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".