Spår av Prozac stör musslor

Rester av antidepressiva mediciner i vattendrag kan störa musslors fortplantning, visar amerikanska forskare. Musslorna är känsliga men också viktiga, som vattenrenare och som föda åt andra djur.

Antidepressiva mediciner som prozac hjälper många människor idag - men hotar musslor och andra blötdjur.

I USA hör prozac till de vanligaste läkemedlen, och rester av den kommer ut i sjöar och vattendrag. Nu konstaterar amerikanska forskare att såna halter som man hittat i sjöar där sötvattensmusslor håller till, kan leda till att musslorna släpper ifrån sig sina larver i förtid, innan de är livsdugliga. Det här har de sett i försök.

Serotonin

Hos människor fungerar medicinen genom att öka nivåerna av serotonin, vilket kan få oss att bli gladare. Också hos musslorna verkar det vara serotoninet som påverkar, men på ett negativt sätt.

Känsliga men viktiga

Musslor är känsliga för förändringar - av 300 sötvattensarter som har funnits i Nordamerika är 70 procent antingen utrotade, hotade eller på nedgång.

Men de behövs. De bidrar till att rena vattnet i sjöar och vattendrag och är basföda för många andra djur.

Rebbeca Heltsley från Hollings Marine Laboraory i South Carolina är en av forskarna. Hon presenterar studien på det amerikanska kemistförbundets pågående årsmöte.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".