Orkanen Florence passerade Bermuda på måndagen. Foto: AFP PHOTO/NOAA/HO/SCANPIX

Fler orkaner på väg - och felet är vårt

Årets säsong kommer att ge fler orkaner än normalt, enligt de senaste prognoserna - om än inte så hemska som förra årets Katrina som dränkte stora delar av New Orleans. Nu kommer också en rapport som stärker farhågorna att det är människan som till stor del är orsak till orkanerna.

Orkaner orsakas till stor del av höga ytvattentemperaturer i havet. Förra året visade en rapport att orkaner har blivit vanligare de senaste 20-30 åren i takt med att haven blivit varmare.

Nu kommer ytterligare en studie från USA som visar att det är människans utsläpp av växthusgaser som till stor del orsakar de stigande temperaturerna i ytvattnet.

Inte oemotsagt

Ett påstående som inte varit oemotsagt, berättar Erland Källén, professor i dynamisk meteorologi vid Stockholms universitet:

- Det har funnits tidigare påståenden att den ökning man sett av ytvattnets temperatur i tropikerna bara skulle vara naturliga klimatsvängningar. Den här studien slår fast att ett tydligt samband mellan globala uppvärmingen och ökningen av ytvattentemperaturerna i de tropiska vattenbassängerna. 

Forskarna har studerat hur ytvattentemperaturen i orkanområdena förändrats de senaste hundra åren. Med hjälp av ett tjugotal klimatmodeller visar dom att temperaturökningen inte kan vara del av en naturlig klimatsvängning.

Även vindar påverkar

Men orkaner orsakas inte bara av stigande ytvattentemperaturer. Även vindar och andra faktorer har stor påverkan, betonar Erland Källen.

- Men baserat på det vi sett hittills finns det anledning att förmoda att i framtiden kan det bli vanligare med tropiska stormar av typ Katrina som vi hade för ett år sedan.

Anna Rockberg Tjernberg
anna.rockberg-tjernberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".