Ska frysta ägg hjälpa sena mödrar?

Allt fler kvinnor väljer att föda barn senare i livet, och i Europa debatteras just nu om man ska frysa in ägg i tidig ålder för att undvika de risker för barnet som en sen graviditet innebär.

I Storbritannien är det här ett växande fenomen, men i Sverige görs inga sådana behandlingar på friska kvinnor. Däremot förekommer det i andra speciella fall:

- I dessa stora kannor som innehåller flytande kväve har vi alla nedfrysta obefruktade och befruktade ägg, säger Outi Hovatta som visar runt i laboratoriet i Huddinge där hon arbetar med att frysa in ägg. Här kan kvinnor som till exempel ska genomgå cancerbehandling få spara sina ägg för att kanske kunna bli mammor senare.

Men nu går ledande brittiska fertilitetsexperter ut och uppmanar unga kvinnor att frysa in sina ägg om de tänker vänta med att skaffa barn. Idag är mer än var tionde svensk förstföderska över trettiofem år. Och ju äldre man blir, desto fler risker blir det med barnafödande. De riskerna skulle man kunna komma undan om man använder sina egna ägg fast av ett yngre datum. Men Outi Hovatta är kritisk till de brittiska läkarnas uppmaning, metoden innebär risker för kvinnan och det är inte säkert att det blir barn, säger hon.

- Det som är oetiskt är att man kan ge falska förhoppningar, att det kommer lyckas, ”ni får vara hur gamla som helst”. Och sedan är det svårt att fatta alla dessa risker som det innebär och allt obehag. Man har ingen aning om det som ung kvinna, säger Outi Hovatta, professor i gynekologi.

Elsa Helin

elsa.helin@sr.se

Se också

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".