Märkning på mat förenklas

Folk förstår inte näringsvärdesdeklarationerna på livsmedel. Det visar en studie gjord i USA. Samma problem finns i Europa, och EU planerar nu att förbättra och förenkla märkningen.

Näringsvärdesdeklarationen på matvaror är nära nog bortkastad information på många amerikaner, visar en artikel i American Journal of preventive medicine. Även om man gått i skolan och kan läsa så kan man inte alltid räkna ut vad en halv fralla innehåller ens om man får veta vad en hel fralla innehåller.

Och en märkning som anger att varan har låg sockerhalt - low carb - betyder inte solklart att den innehåller mindre socker.

Ta bort onödig iformation

Det är nästan lika illa i Sverige. Här är det EU-direktiv som reglerar etikettens text, och nu ska märkningen förenklas och förtydligas, säger Anita Laser Reuterswärd, teknisk doktor vid Livsmedelsverkets nutritionsenhet (näringskunskapsdel).

Det finns flera vägar att gå för att förenkla informationen. Man kan ta bort sån information som inte är så intressant för konsumenten - vem bryr sig om proteiner till exempel? Eller göra som med nyckelhålsmärkningen, den som anger fettsnålhet presenterat som symbol i stället för siffror. 

Fetter förvirrar

- Man diskuterar en ”simplified labelling” i Europa, förenklad märkning, där man lyfter ut en del näringsämnen, berättar Anita Laser Reuterswärd vid Livsmedelsverket.

- Vi vet till exempel att konsumenten har svårt att förstå det här med mättat, omättat och fleromättat fett. Man behöver nästan kemi för att förstå det - men där kan man också göra om märkningen till nya symboler eller färger, säger hon.

Ann-Louise Martin
ann.martin@sr.se

Läs mer på en europeisk sajt för konsumentfrågor: