I 90-tals stressens spår - stressforskaren Töres Theorell i fokus

Utmattnigssyndrom, oro och trötthet är några de vanligaste orsakerna till att människor blir sjukskrivna i Sverige idag. Hur har det blivit så? Stressforskaren Töres Theorell har i sin bok ” I spåren av 90-talet” tittat tillbaka på det turbulenta 90-talet med dess stora omstruktureringar, nedskärningar och privatiseringar. Vilka misstag begicks som ledde fram till dagens situation?

En del debattörer har ifrågasatt de rekordmånga långtidssjukskrivningarna i Sverige idag och menar att människor kanske blir sjukskrivna för lätt för till exempel utmattningssyndrom. Det finns också undersökningar som visar att medan svenskarnas psykiska hälsa stadigt försämrats under 90-talet så har den fysiska hälsan istället förbättrats. Svenskarna verkar enligt de undersöknigarna må bäst i Europa, tillsammans med irländare och danskar.

Var stressen kanske inte så farlig i alla fall? Eller håller vi oss fysiskt friskare om vi får ta time-out när den psykiska hälsan sviktar?

Redaktör: Marie-Louise Kristola

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista