Nya fynd kring Gotländskt ödesslag

Utanför Mästerby på Gotland har arkeologer gjort fynd som kastar nytt ljus över det slag där den danske kungen Valdemar Atterdag, för 650 år sedan - vann mot en gotländsk bondehär.

– Ett väldigt spännande fynd som vi gjorde häromdagen är en medeltida stor kniv som med allra största sannolikhet är från 1361, säger projektledaren Maria Lingström när hon summerar fynden som kanske kan avslöja exakt var slaget mot Valdemar Atterdag stod.

Den nyfunna kniven som Maria Lingström visar fram är nära 40 centimeter lång, rostig och täckt av jord. Dessutom är den böjd, som om den utsatts för ett kraftigt hugg. Med största sannolikt har den hållits av en gotländsk bondesoldat, som tillsammans med sina bybor år 1361 mötte en dansk riddarhär på den här platsen - Mästerby ett par mil söder om Visby.

Viktig pusselbit i Gotlands medeltidshistoria
Exakt vad som hände vid slaget är inte känt, mer än att danskarna vann och gutarna slaktades till sista man, och just därför är den här arkeologiska undersökningen av största vikt för att få mer detaljer kring slaget. Om den danske kungen Valdemar Atterdag hade förlorat slaget hade nämligen Gotlands historia sett väldigt annorlunda ut - menar arkeologen Bo Knarrström arkeolog vid Riksantikvarieämbetets slagfältsteam.

– Då kanske inte Gotland varit danskt i tre hundra år efteråt och Gotland hade kansek definitivt inte mist tio procent av sin befolkning vilken nu blev fallet efter det här blodbadet utanför Visby.

Tobias Svanelid
tobias.svanelid@sr.se