Barn i Montessoriskolor lär sig mer

Barn som går i Montessoriskola lär sig mer än barn i traditionella skolor, det visar en studie från USA. Men för Sveriges över 600 montessoriskolor saknas det forskning om vad barnen i egentligen lär sig.

I Montessoriskolor undervisas barnen i små grupper och man har sällan ett fast schema. Barnen får ofta själva välja vad de vill göra, och det finns också speciellt undervisningsmaterial.

Förspråkarna för montessoriskolor hävdar att barnen lär sig bättre där än i traditionella skolor och det bekräftas nu av en amerikansk studie. Montessoribarn i åldrarna fem och tolv år i en småstad i Wisconsin klarade av matematiska problem och att skriva uppsatser bättre än barn i vanliga skolor. Dessutom var de bättre på att umgås med andra barn. Montessoriforskaren Eva-Maria Ahlquist vid lärarhögskolan i Stockholm känner igen bilden:

- Jag är inte förvånad. Jag vet ju att de verksamheter som finns i Sverige att barn mår väldigt bra och gör väldigt bra ifrån sig kunskapsmässigt.

I Sverige finns det idag ungefär 650 montessorifriskolor på grundskolenivå och dessutom har många kommunala skolor särskilda montessori klasser eller montessoriinspirerad pedagogik.

Men trots att så många barn är berörda så forskas det väldigt lite här i Sverige. och hennes kollegor vid Lärarhögskolan har sökt forskningpengar hos vetenskapsrådet tre gånger de senaste åren men alltid fått avslag.

(Källa: Evaluating Mentessori Education av Angeline Lillard. Publicerad i Science 29 sep 2006)

Reporter Anna Rockberg Tjernberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista