Medicinpris tänder hopp men behandlingar dröjer

Upptäckten att med RNA kunna stänga av enskilda gener är en sensation inom biologin. Men det lär dröja innan de behandlingar som många hoppas på ska bli verklighet när det gäller sjukdomar som cancer, als och ögonsjukdomar.

Nobelpriset i medicin går till Andrew Fire och Craig Mellon för deras upptäckt om RNA - interferens.

RNA-interferens handlar om att kunna stänga av en specifik gen som inte fungerar som den ska. Upptäckten är bara åtta år gammal, och även om många hoppas på att den nya tekniken kan bli en behandlingsmetod kommer det att dröja innan det går att kunna behandla svåra sjukdomar som ALS, hiv och cancer.

Gerhart Wagner, professor mikrobiologi vid institutionen för cell och molekylärbiologi vid Uppsala universitet, vågar bara gissa hur lång tid det kan ta:

- Väldigt många företag har RNA-interferensmolekyler som fungerar bra i provrörsförsök och en del av dem är nu i djurförsök. Så gissningsvis 6-10 år, men hur pass bra det kommer att gå vet man inte riktigt.Så jag tycker man ska vara försiktig med den typen av gissningar.

Den här typen av forskning pågår främst på virus och på sjukdomar som orsakas av att det är fel på en enda gen, till exempel nervsjukdomen ALS. När fler gener är inblandade blir det genast svårare.

Det är också komplicerat att få dom korta RNA-molekylerna att hitta fram till JUST den cell där en gen ska stängas av. Tar de sig in i andra celler kan de skada fel gener. Försök pågår med att kapsla in RNA-molekylerna i någon substans som man vet hittar fram till ett specifikt organ.

Och för Sjukdomar som finns i ett avgränsat område till exempel i ögat har forskningen kommit längre. Till exempel på den vanliga ögonsjukdomen Macula degeneration, ofta kallad gulafläckensjukan:

- I ögat kan man leverera RNA-molekylerna och dom stannar där och kan göra sin verkan. Och man slipper effekter på andra delar av kroppen, säger Gerhart Wagner.