Big bang för nobelpristagare i fysik

Det var stor glädje för de två nobelpristagarna i fysik strax före lunch i dag, tisdag.
– Det är en stor ära för mig att få nobelpriset, säger George F. Smoot när Vetenskapsradion får tag på honom på telefon.

George F. Smoot delar priset med John C. Matter. Båda är amerikaner. George F. Smoot är 61 år och professor vid Berkeley i Kalifornien. John C. Matter är 60 år och verksam vid NASA Goddard Space Flight Center utanför Washington.

John C. Matter sa i dag till Vetenskapsradion att det första han gjorde när han fick priset var att tala om det för sin fru. Sedan väntade han sig att sitta i telefonen hela dagen.

De delar nobelpriset i fysik för sitt arbete att söka sig tillbaka till universums barndom för att finna en förklaring till hur universum föddes.

Deras arbete baseras på mätningar som utförts med hjälp av COBE-satelliten. Den skickades upp av NASA 1989 för att mäta kosmisk bakgrundsstrålning. Resultaten från mätningarna har gett ökat stöd åt den så kallade big bang-teorin.

Jonas Edlund
jonas.g.edlund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista