Mäns magar blir stressade av andra skäl än kvinnors

Vår arbetsmiljö påverkar hur våra magar mår - men män och kvinnor är känsliga för olika saker. Kvinnor mår dåligt av att inte styra sitt arbete själva, medan män är känsliga för att bli påtvingade ett högt arbetstempo.

I en undersökning gjord vid Linköpings universitet fick drygt 500 patienter med den vanliga åkomman ”irriterad tarm”, Irritable Bowel Syndrome, svara på frågor om bland annat sin arbetsmiljö.

Utmärkande för kvinnor var att de inte upplevde sig ha inflytande över sitt arbete i samma utsträckning som friska kvinnor. De kunde sällan själva planera sitt arbete eller lära sig nya saker.

För män med irriterad tarm var däremot sån brist på inflytande inte ett problem. Det avgörande var istället att de saknade inflytande över sitt arbetstempo.

Undersökningen ingår i avhandlingen ”Irritable Bowel Syndrome diagnosed in primary care - occurence treatment and impact on everyday life” av Åshild Olsen Faresjö vid Linköpings universitet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista