Låg födelsevikt kan ge sämre utveckling även i tonåren

Att väga lite vid födseln kan innebära sämre motorik och lägre intelligens ännu ganska långt senare, i tonåren. Det visar en stor amerikansk studie där man följt upp nära femhundra barn som vägde under två kilo när de föddes.

Vid 16 års ålder fick barnen göra ett par tester och det visade sig då att de hade sämre motorik än genomsnittet för åldern. Man mätte också deras IQ som visade sig ligga inom det normala spannet, men i den lägre delen.

Motorikstörningar var särskilt vanliga bland pojkar med låg födselvikt. Lägre poäng på Iq-testet var lite vanligare hos de barn med låg födelsevikt som föddes i socialt utsatta familjer.

Det är ovanligt att man redan från början bestämmer att en studie ska göras över en period på över 20 år - och det är där den här studien har en del av sin styrka säger Bo Strömberg, är docent och överläkare i barnneurologi vid Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Effekterna inte desamma

Samtidigt är det ett problem att de barn man studerar föddes för runt 20 år sen. Sedan dess har man förbättrat mycket av vården kring för tidigt födda och effekterna kanske inte är riktigt desamma idag, säger han.

Andra kan invända att det här balanseras av att man idag kan rädda allt fler riktigt små barn.

3--4 procent av barnen

I Sverige idag är det kanske 3-4 procent av alla barn som föds som väger under 2 kilo, säger Bo Strömberg, men det är en väldigt blandad grupp med olika förutsättningar betonar han. Ändå är resultatet, att de som grupp löper ökad risk för vissa problem, värt att ta till sig enligt Bo Strömberg:

- Det är viktigt att man följer de här individerna och försöker att förbättra behandlingen av barnen i samband med att de föds.

Lättare störningar

Tidigare har man mest studerat vilken risk som låg födelsevikt innebär för mer allvarliga handikapp och sjukdomar. Nu menar författarna att deras resultat kan användas för att kunna ge extra stöd till dem som riskerar de här lättare störningarna.

(Archives of Pediatrics and Adolescent Medicine)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista