Sinnet för rättvisa kan sättas ur spel

Vårt sinne för rättvisa finns i pannloben - och elektriska impulser mot den här delen av hjärnan kan få oss att tillfälligt byta inställning i frågor om rätt och fel, visar ny forskning.

Det är den schweitziske forskaren Ernst Fehr som har lett försöken där personer i ett spel fick dela på en summa pengar.

När de under spelets gång fick svaga elstötar mot det här området i pannloben, då förändrades deras beteende. De kunde lättare blunda för fusk och gå med på erbjudanden om orättvisa fördelar. Det var inte så att de hade inte förlorat sin känsla för vad som var rättvist, det var bara inställningen till avsteg från rättvisan som påverkades.

Fehr och hans kolleger tror i sin artikel i tidskriften Science att skador i den här delen av hjärnan kan leda till sjukligt själviskt beteende och svårigheter att följa sociala normer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista