Vetenskapsradion veckomagasin 2006-10-06

Ny ministär, ny minister ansvarig för forskning - vad vill han, vad har han lovat? Nobelprisen tillkännagivna - spännande pris, men vad händer med forskningsområdet sedan? Enkelt trick sparar barnmorskor från exponering av lustgas.

Ett Leijon vid forskningsrodret
Vetenskapsradion har träffat Sveriges nybakade utbildningsminister Lars Leijonborg - som lovar mer pengar till svensk forskning och en hårdare satsning på redan framgångsrika forskningsmiljöer. Bättre villkor för grundforskning och doktorander, är också något som han vill använda de 200 extra miljoner hans regering tänker skjuta till forskningsbudgeten årligen. En satsning som Leijonborg tror ska hjälpa Sverige att klättra i forskningstoppen - och kanske kamma hem fler nobelpris i framtiden.

Nöjd talesman för universitetsvärlden
Vetenskapsradion lät Bo Sundqvist - före detta rektor på Uppsala universitet och ordförande i Sveriges Universitets- och högskoleförbund -lyssnar på Lars Leijonborgs kommentar till den nya regeringens satsningar på svensk forskning. Och han verkar nöjd.
Löftena om högre fakultetsanslag - alltså de pengar som Sveriges universitet och högskolor själva få bestämma vad de vill göra med - tillhör de saker Bo Sundström är gladast över. Det är något han tror kan skapa möjligheter till de långsiktiga satsningar på framgångsrika forskarlag, som han anser att Sverige behöver för att konkurrera ute i världen.

Uppmuntrad eller uppgiven?

Vad händer med ett forskningsområde som belönats med Nobelpris? Tar forskningen ytterligare fart, eller lägger forskarna av - det är ingen idé att fortsätta med något som redan belönats överhövan.
Vi blickar tio år bakåt i tiden - 1996 fick den tredje förekomstformen av kol sitt Nobelpris - fullerenen, kolbollen, sammanfogad av 60 kolatomer till en perfekt fotboll. Vad hände med fullerenforskningen?

Tack bra, svarar Hans Ågren, professor i teoretisk kemi på KTH i Stockholm. Forskningen var inte ny 1996 - fullerenmolekylen var känd sedan 10 år, men det är de senaste 10 åren som visat vad som verkligen dolde sig i kolkemin - hela nanoteknologin har växt fram därifrån.
Den har revolutionerat både materialvetenskap och elektronik, för att ta ett par exempel.

Vem vet?

Förra veckans rätta svar - en mynträkningsapparatur från anno dazumal. Veckans vinnare: Olle Kjellin

Lustgas farligare än fnitter

Personal på förlossningsavdelningar får ofta  huvudvärk och illamående av alltför höga halter av lustgas i luften. Men där har det blivit ändring på sina håll. På Västerås Centrallasarett får mammorna nu lära sig andas lustgas på ett nytt sätt. Lustgasen är helt ofarligt för mamman och barnet, men för personalen, som ofta andas in gasen, kan den på längre sikt ge skador på lever, nervsystem och öka risken för missfall. Men nu har man lyckats sänka halten lustgas i luften till bara en tiondel - och det genom något så enkelt som att lära ut en ny andningsteknik
 
Det behövdes inga stora ombyggnader - bara ett par nya slangar och en vänligare mask.
 Tekniken går ut på att mamman, efter att ha fått sin lustgasdos, andas ut  lunginnehållet av lustgas tillbaka i masken, fyra andetag, då hamnar gasen inte i rumsluften.

I inslaget intervjuades Elisabeth Ekblom, som är barnmorska och avdelningschef på förlossningen  och Cecilia Johansson, nyförlöst mamma. Reporter Anna Rockberg Tjernberg

Veckans programledare Kristoffer Gunnartz och AnnLouise Martin

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista