Metangas från "nya" myrar snabbar på global uppvärmning

Flera forskarlag har upptäckt att metangas börjat läcka upp ur frusna myrar och sjöar som tinat upp i takt med att klimatet blivit varmare. Från vissa håll varnas nu för att den här potenta växthusgasen kan snabba på den växthuseffekt som redan är i rörelse.

Metan är en växthusgas som är tjugotre gånger kraftfullare än koldioxid, och många forskare anser att just metangas skulle förvärra den globala uppvärmningen radikalt om den skulle börja frigöras i stor skala från de vidsträckta myrarna på norra halvklotet.

Redan märkbart
Det här typen av processer har redan börjat märkas i Sibirien. I takt med att permafrosten släpper ur marken och tidigare frusna sjöar och myrområden blir varmare har metangas börjat frigöras mycket större utsträckning än man tidigare förstått.

Och det här är någonting som också sker i norra Sverige. Torben Christensen som är professor i geobiosfärvetenskap i Lund har studerat effekten på myrarna i Lappland.
– Där har vi alltså kunnat visa på att permafrosten i de här myrmarkerna håller på att smälta, och att det leder till att man får ökade metanutsläpp från de här områden.

Domedagsscenario utmålas
Att stora mängder metangas kan frigöras när permafrosten går ur marken har oroat forskarna, eftersom det handlar om en kraftig växthusgas som skulle spä på den väntade värmeökningen på jorden.


Nyligen publicerades en studie i den amerikanska vetenskapsakademins tidskrift, PNAS, som varnar för att ytterligare en grads temperaturhöjning skulle frigöra så mycket metangas att konsekvenserna blev oöverblickbara. Vi skulle, menar författarna, hamna i en situation där utsläppen av naturens egna växthusgaser tar över.

Blir lätt överdrivet
Torben Christensen är också oroad, men tonar ned risken att vi skulle befinna oss vid en sån tröskel.
– Vad som än kommer att hända från naturens sida, så att säga, så är det här ändå inte stora grejer om man jämför med vad de mänskliga utsläppen representerar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista