Omega 3 bra mot Alzheimer

Omega 3 -fettsyror, som finns i bland annat fet fisk, verkar kunna förebygga Alzheimers sjukdom. Det visar den första större behandlingsstudien som nu kommer från Karolinska Institutet.

- Hos de drygt 30 patienter som hade den mildaste formen kunde man med de här minnestesterna se att vissa funktioner som ofta drabbas tidigast i sjukdomsförloppet förbättras, säger Tommy Cederholm, professor i klinisk nutrition vid Uppsala universitet som varit med och gjort studien.

Men man kunde däremot inte se nån effekt mot längre gången sjukdom.

Det hade man väntat sig - för det finns ganska många studier där man följt stora befolkningsgrupper under lång tid och där man har sett att den som äter mycket fisk löper mindre risk för att få demenssjukdomen Alzheimer.

Det här fick forskargruppen vid Karolinska Institutet och Uppsala Universitet att vilja gå vidare och se efter om man kunde se det här vid behandling av redan sjuka med omega 3-fettsyror, som alltså finns i bland annat fisk.

200 alzheimersjuka svenskar fick antingen omega 3 eller sockerpiller under ett halvår - men det var alltså bara hos de allra lindrigaste fallen som man såg någon skillnad.

- Vi tror att när sjukdomen är kliniskt tydlig och etablerad i hjärnan så är den sjukliga processe för långt framskriden för att man ska kunna påverka sjukdomen med en så pass lindrig insats som ett ökat intag av Omega 3 ändå är, säger Tommy Cederholm.

Däremot kan det alltså finnas en förebyggande effekt. Men innan man kan rekommendera någon att därför ta omega3kapslar krävs fler resultat i samma riktning, säger Tommy Cederholm. Flera liknande studier pågår.

Studien publiceras i Archives of Neurology.           

                                            

                                            Reporter: Björn Gunér

                                            bjorn.guner@sr.se