Gen kan förklara att många inte hjälps av antidepressiva

Försäljningen av antidepressiva läkemedel har ökat explosionsartat sedan nya läkemedel instroducerades i början av 1990-talet. Men 40 procent av de som behandlas blir inte hjälpta av medicinerna. Orsaken kan vara en särskild genvariant.

Antidepressiva läkemedel som Prozak, eller Fontex som läkemedlet heter i Sverige, fungerar inte för ca 40% av alla patienter. Det kan bero på att dom har en speciell genvariant som ungefär en fjärdedel av alla vita europeer bär på.

Musförsök

Så är det i alla fall med möss. Det visar nu kinesiska forskare. De utsatte möss med samma speciella genvariant för stress så att de fick ångest. Och trots att de sen fick Prozak blev de inte lugnare.

För lite av ett protein

Ännu finns inga studier på människor, men Per Svenningson, docent i neurofarmakologi vid Karolinska institutet, tror att de personer som har den speciella genvarianten inte kan producera tillräckligt med ett depressionhämmnade protein som kallas BDNF och därför behöver ett ny sorts läkemedel:

– Att utveckla en tablett som efterliknar BDNF är inte helt lätt, men det här talar för att man borde hitta en liten molekyl som liknar BDNF . Då kan det vara ett nytt antidepressivt läkemedel.

Komplicerat

Dagens antidepressiva läkemedel ökar halten av signalsubstansen serotonin i hjärnan, och det är den ökningen som i sin tur sätter igång produktion av det depressionshämmande proteinet. Men det här är en komplicerad process och än har vi inte hela sanningen om hur depression uppstår och botas.

Anna Rockberg Tjernberg
anna.rockberg-tjernberg@sr.se

Källa: Studien ”Genetic Variant BDNF (Val66Met) Polymorphism Alters Anxiety-Related Behavior”, Zhe-Yu Chen et al. Science, 6 oktober 2006.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista