Ägg och spermier vid en konstgjord befruktning.

Ny frysteknik ökar chans till lyckad provrörsbefruktning

Fler svenska fertilitetskliniker har börjat använda en ny frysteknik som kan öka chanserna att bli gravid med hjälp av provrörsbefruktning. På en av de - IVF kliniken i Falun - tror man så mycket på sin frysmetod att man lovar pengarna tillbaka om den misslyckas

– Vi tycker att det här är en väldigt bra metod för vissa grupper av patienter, och det är kvinnor som är under 39 år och som bildar många ägg, säger Urban Waldenström som är docent och läkare på IVF-kliniken i Falun.

Det handlar om provrörsbefruktning, eller in-vitro-fertilisering som det egentligen heter när ägg från en kvinna befruktas med mannens spermier utanför kroppen - och sedan sätts tillbaka i livmodern igen när ett embryon bildats.

Nya rutiner
Med de metoder som generellt användas idag brukar fertilitetsklinikerna lyckas vid ungefär vart tredje försök. Skulle det vara så att man inte är framgångsrik vid det första försöket, så använder klinikerna nedfrysta embryon - om och om igen - tills kvinnan blir gravid. Och det är den här processen som nu förbättrats.

Förr gjorde man en långsam frysning av embryon redan efter två dagars odling. Men tack vare ny frysteknik kan man nu odla några dagar till. Vilket ökar embryots överlevnadsmöjlighet.

Finns på fler IVF-kliniker i landet
På Fertilitetscentrum i Stockholm och Göteborg använder man också den nya metoden. Här gör man ett 40-tal behandlingar och antalet lyckade försök har fördubblats med den nya tekniken. Barbro Fridén är läkare på fertilitetscentrum i Stockholm:
– Fördelen med den här metoden är att embryona mår så mycket bättre, och det gör att de blir mer befruktningsdugliga. När vi sätter tillbaka dem i livmodern har de en större chans att växa fast och bli en graviditet.

Vilken dag som helst väntas de första förlossningarna av barn som kommit till med den nya frystekniken - och i och med det inleds en särskild uppföljning från både Socialstyrelsen och IVF-klinikerna.

Martin Wicklin
martin.wicklin@sr.se

I samarbete med Radio Dalarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".