Christer Fuglesang tränar i en fullskalemodell av rymdstationen ISS på Nasa i Houston, USA. (Bilden är tagen vid ett tidigare tillfälle där.) Foto: PrB.

Fuglesang räknar ner inför rymdfärden

– Nu är det snart dags, så nu börjar det kännas verkligt! Det säger Christer Fuglesang som den 7 december ska åka med rymdfärjan Discovery upp till den internationella rymdstationen ISS och därmed bli förste svensk i rymden. Vetenskapsradion har träffat honom under förberedelserna på NASA i USA.

Fuglesang är nu inne i det kanske intensivaste skedet av fyra års träning för sitt rymduppdrag. Mycket av träningen görs i fullskaliga modeller vid NASA i Houston, där vi träffat honom.

Christer Fuglesang visar runt i den stora modellhallen, ett rum på ungefär 50x200 meter. Där finns fullskalemodeller av till exempel delar av rymdstationen ISS och hela rymdfärjan Discovery, som Christer Fuglesang ska resa med.

Han tror att han kommer att känna igen sig när han kommer upp i rymden.

- Det är i alla fall vad de säger som jag talat med, som varit uppe. I lördags hade vi träning på den riktiga Discovery - och där kände man igen sig väldigt bra från simulatorerna.

Hur känns det att bli den allra första svensken i rymden?

- Det är klart att det är kul, men framför allt tycker jag det är roligt för Sverige och även för resten av Skandinavien. Om jag med detta kan sprida intresse för rymdteknik och naturvetenskap på det här sättet är jag jätteglad och stolt, säger Fuglesang.

- Nu när det är så kort tid kvar börjar det kännas verkligt att jag ska iväg!

Björn Gunér
bjorn.guner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".