Genen bakom kvinnan funnen

För första gången har forskare identifierat en gen hos människan som är nödvändig för att en individ ska utvecklas till kvinna. Tidigare har man känt till att det krävs en speciell gen för att en man ska bli just; en man. Och rönen om en kvinnogen kan ställa våra tidigare uppfattningar om vad som egentligen gör oss till dom vi är, på ända.

– Det är en spännande studie som första gången identifierar en gen hos människan som verkar helt nödvändig för en normal utveckling av kvinnliga egenskaper, säger Hans Ellegren, professor i evolutionsbiologi vid Uppsala universitet.

Vi har ju fått lära oss att män har en x- och en y-kromosom medan kvinnor har två x-kromosmer. Men sedan början av 1990-talet har man förstått att det dessutom krävs en speciell gen för att en man ska utvecklas till en man, den så kallade sry-genen.

Länge trodde man därför att individer utvecklas till kvinnor om man inte har en gen som slår på den manliga utvecklingen. En människa utan y-kromosom skulle helt enkelt få kvinnliga egenskaper.

Men nu har en grupp forskare träffat på en ovanlig italiensk familj som välter resonemanget över ända. För i familjen fanns flera män, bröder, som saknar y-kromosom, vilket normalt krävs för manlig utveckling. Och trots att det bara handlar om en, visserligen ganska stor, familj tror Hans Ellgren att det här kommer att få konsekvenser.

– ja, en allmän slutsats är att det är komplexa processer som leder till kön. Här ser man att det finns en mer komplicerad process mot kvinnlig utveckling än man tänkt tidigare, säger Hans Ellegren.

Källa: Nature Genetics

Martin Wicklin

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".