Gula-fläckensjukan kan förutses med gentest

Ett gentest skulle kunna avslöja om du har stor risk att drabbas av den vanliga ögonsjukdomen macula degeneration, eller gula-fläckensjukan, som den också kallas. Det säger nu de amerikanska forskare som hittat den nya genvariationen.

Förändringar i gula fläcken i ögat, det område som används för färgseende och för att fokusera, är den vanligaste orsaken till dålig syn hos personer över 60 år, åtminstone i västvärlden.

Nu har forskare visat att den som har en särskild genvariant har 10 gånger så stor risk att drabbas av den ”fuktiga” formen av gula-fläckensjukan. För det finns två sorter, en torr som omkring 300 000 personer i Sverige har och som det inte finns någon behandling för, och så finns den mer aggressiva fuktiga formen som ungefär 40 000 personer lider av. Den kallas fuktig eftersom det bildas små sköra blodkärl under gula fläcken som lätt börjar blöda. Idag behandlas den fuktiga formen med till exempel injektioner av läkemedel som stoppar blödningen.

Och när forskare nu hittat en genvariant som förutspår om man har en tio gånger förhöjd risk att drabbas av den fuktiga sjukdomsvarianten, så skulle ett gentest kunna visa vem som är i riskzonen för att utveckla sjukdomen. Då kan förebyggande behandlingen starta tidigt, säger Stefan Seregard, professor i ögonsjukdomar vid St Eriks ögonsjukhus:
- Det är helt avgörande för slutresultatet, när behandlingen sätts in.
Om man behandlar för sent förstörs gula fläcken och man ser suddigt, känner inte igen människor och kan inte läsa, berättar han. (Källa: www.sciencexpress.org)

Reporter: Anna Rockberg-Tjernberg
anna.rockberg-tjernberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".