Inte ens goda förebilder verkar bita på vuxna cyklister.

Hjälmanvändningen ojämn bland landets cyklister

Sedan lagen om cykelhjälm trädde i kraft förra året har andelen barn som använder hjälm ökat kraftigt. Det visar en ny undersökning från Statens väg- och transportforskningsinstitut, VTI. Tonåringar och vuxna väljer däremot fortfarande att lägga hjälmen på hyllan.

– Det är nog lathet, att det är obekvämt att ha med sig när man ska springa på stan och så, säger Uppsalabon Lisa Karlsson, en av många vuxna som väljer att inte ha hjälm när de cyklar.
Enligt ny statistik från Statens väg-och transportforsknings-institut - VTI - är det bara omkring tjugo procent av landets cyklister över femton år som knäpper på hjälmen innan de ger sig ut på en cykeltur. Och det trots statistiken som visar att närmare fyratusen cyklister läggs in på sjukhus varje år, varav femhundra med svåra skallskador.

Ljusare siffror för barn i nedre skolåldern
Varje år gör VTI mätningar på cykelhjälmsanvändning bland 43 000 cyklister i tjugoen svenska städer. Och nu visar de senaste resultaten att den nya lagen om krav på cykelhjälm för alla under femton år har gett effekt. Innan lagen kom första januari förra året använde drygt femtio procent av barnen cykelhjälm. En siffra som nu stigit till sjuttiofem procent - den största ökningen sedan mätningarna började 1988, och en stor framgång enligt Sixten Nolen, på VTI.
– Det här är den största ökningen som vi sett, från ett år till ett annat, sedan vi började mäta i slutet av åttiotalet.

Tudelad förklaring
Sixten Nolen tror att det är den nya lagen kombinerat med informationskampanjer som fått unga att använda hjälmen mer. Och han tycker det nu är dags att försöka ändra inställningen till hjälm även bland tonåringar och vuxna.
– Vi kommer aldrig att nå målet med nollvisonen om vi inte lyckas lösa problemet med cyklisterna, hjälm är en viktig komponent, tillsammans med mycket annat naturligtvis.

Jonas Edlund
jonas.g.edlund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".