Testosteron minskar risken för äldre män att falla

Äldre män mår bra av att bibehålla höga nivåer av testosteron. Då löper de mindre risk att falla och skada sig, visar en ny undersökning från Hälsouniversitetet i Portland i USA. Och de som lyckas hålla nivåerna uppe är de som håller sig smala.

Låga hormonhalter medförde att männen ramlade oftare. Det är ett samband som inte är så lätt att förklara, säger överläkare Stefan Arver vid Andrologiskt centrum, Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge.

– Däremot vet vi väldigt väl att testosteron ökar mängden muskelstyrkan och muskelmängden, tillägger han.

”Magnifik effekt”

I studien ingick 2500 äldre herrar, från 65 och uppåt. De undersöktes på alla ledder; för ekonomi, längd, vikt, för könshormonet testosteron och för sjukdomar som man vet sänker testosteronhalten. Till dem hör reumatism, kroniska lungsjukdomar och infektioner. Men undersökningen pekade ut det som hade klarast samband med sänkta testosteronnivåer:

– Övervikten har en magnifik effekt på den åldersbetingade sönkningen av testosteronnivåerna, konstaterar Stefan Arver.

Slank är stark

De män som förblivit slanka var både starkare och hade bättre balans, ramlade inte så ofta – och hade högre könshormonhalter i blodet.

– Normalt sett fungerar mannens hormonproduktion genom hela livet. Det är därför vi får så stor skillnad mellan olika män: De som bibehåller sin vikt och kroppskonstitution har normala nivåer även långt upp i åren, säger Stefan Arver.

Ann-Louise Martin
ann.martin@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".