Blasten kan sätta fart på andra kolvar. Copyright Scanpix.

Majsblast blir etanol

Att göra stora mängder etanol av majsblast - det har kemiteknikern Karin Öhgren vid Lunds tekniska högskola lyckats med, med hjälp av en genmodifierad super-jäst.

-Majsblast är en biprodukt från jordbruket, och som det är idag så är det en biprodukt utan användningsområde, säger Karin Öhgren.

Det läggs mycket kraft på att få fram fordonsbränsle ur biomassa och det går att få fram etanol ur det mesta som växer, men det svåra är att göra det effektivt i en industriell process. Det gäller att få loss glukosen, alltså sockret, från cellulosan i växterna, och till det tar man hjälp av enzymer. Men majsblast innehåller flera olika sockerarter och för att man ska kunna jäsa dem till etanol behövs en speciell sorts jäst. En genmodifierad sort som tagits fram av andra forskare vid Lunds Universitet, berättar Karin Öhgren:

- Det som man har förändrat i den är att den numera kan jäsa alla sorterna som finns i majsblasten. Vanlig bagerijäst kan bara jäsa ungefär hälften av sockerarterna i majsblasten medan superjästen klarar av allihop, säger Karin Öhgren.  

Hur mycket etanol får man då ut av majsblasten? Jo, ett ton torrt majsblast ger ungefär 400 liter etanol. Det kan jämföras med dagens vanligaste produktionsmetod för etanol i världen, där man som mest får ut runt 250 liter etanol av ett ton sockerrör.

Karin Öhgren ska nu jobba vidare med majsblasten vid den pilotanläggning för etanoltillverkning som finns i Örnsköldsvik.

Johan Thorstenson

johan.thorstenson@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".