Biets klocka säger till när det är matdags. Foto: Scanpix

Bins inre klocka överraskande exklusiv

Många av både djurs och människors beteenden är kopplade till biologiska klockor. Bins klockor kan utvecklingsmässigt jämföras med människors, ser forskarna efter att ha identifierat biets arvsmassa.

Klockorna är egentligen signaler som utsändras från olika celler och som får tex honungsbina att utföra speciella danser och som ger dom förmågan att hitta fram till en viss blomma vid just den tidpunkt på dagen när den har som mest nektar.

Och en världsomspännande studier där man nu undersöker hela honungsbiets arvsmassa visar att binas biologiska klocka på molekylnivå är mer lik däggdjurens och människans än andra insekters klocka. En mängd gener styr det komplexa samspelet som reglerardjurens vakenhet och sömn, temperaturskillnader och hormonutsöndring. Och den nya genupptäckten kan kanske förklara en del av varför bin är så socialt utvecklade varelser.

Intervjuad:
Biforskaren Guy Bloch vid Alexander Institutet vid Hebreiska universitetet i Jerusalem

Reporter Anna Rockberg Tjernberg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".