Dennis Lyxzén i Refused, Umeå 15 december 2012
1 av 4
Dennis Lyxzén njuter - foto Jonna Spiik, SR
Dennis Lyxzén i Refused, Umeå 15 december 2012
2 av 4
Dennis Lyxzén bland vänner, foto Jonna Spiik, SR
Refused i Umeå 15 december 2012
3 av 4
Kristofer och Magnus i Refused - foto Jonna Spiik, SR
Refused - direkt efter sista spelningen i Umeå 15 december 2012
4 av 4
Refused - direkt efter sista spelningen i Umeå 15 december 2012 - foto Jonna Spiik, SR
MUSIKGUIDEN I P3 LIVE

Refuseds avsked till fansen

När de före detta medlemmarna i Refused träffades för första gången för ett allvarligt snack om en återföreningsturné, blev i alla fall en sak bestämd: hela grejen ska börja och sluta i Umeå, allt annat spelar inte så stor roll.

Så fick det bli. Och efter att de åkt världen runt på just denna utsålda återföreningsturné, återvände de för ett sista farväl på hemmaplan. Musikguidens liveredaktion var på plats när Refused gjorde sin sista stora spelning på Exel Arena i Umeå den 15 december ifjol.

Den första - hemliga - spelningen på Scharinska Villan i Umeå den 29 februari 2012 var tänkt som ett genrep inför de närmaste, men ryktet spreds snabbt och flera hundra fans kom från hela Sverige för att - i de flesta fall - förgäves stå utanför i snödrivorna i 10 minusgrader och lyssna till bandet.

När de sedan återvände till stan den 15 december 2012, var det som sista anhalt på en jättevärldsturné.

Även denna gång låg temperaturen utomhus på minussidan, men tempen inne i den fullsatta sporthallen Exel-Arena var maxad.

Drygt hälften av de ca 3000 i publiken var "gamla vänner" som Dennis Lyxzén uttryckte det efter en snabb handuppräckning mellan två låtar. Resterande var yngre hardcorefans som växt upp i staden som är världsberömt för sitt Refused, men ändå aldrig fått se dem live.

Vår Refusedinspelning är inspelad och mixad av Eskil Lövström, som spelade in, mixade och producerade Refuseds skiva "The shape of punk to come" från 1998. Så ljudet är - för att uttrycka det milt - som det ska vara.

Refused är: Dennis Lyxzén, David Sandström, Jon Brännström, Kristofer Steen och Magnus Flagge.

Tekniker: Eskil Lövström och Björn Nitzler
Producent: Mikael Lindberg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".