Lennart Östlund rattar Polarstudion på tiden det begav sig (foto: Lennart Östlund/TT)
HITFABRIKEN

Klassiska superstudion var ekonomisk supersmäll - "Hade inte en chans att gå ihop"

Förutom att ABBA var en framgångsrik popgrupp förde de i slutet av 70-talet med sig andra saker till svenskt musikliv. ABBAs skräddarsydda inspelningsplats Polarstudion vid Fridhemsplan i Stockholm var ett studiobygge i världsklass som inte hade en chans att gå ihop ekonomiskt, utan var byggd enbart för inspiration.

Lyssna på hela Hitfabriken del 3 här.

"När man trivs så är det lättare att skriva", motiverar Lennart Östlund inköpen av dyra orkesterpukor. Han jobbade i studion i nästan 30 år, allt medan namn som Led Zeppelin och Rolling Stones kom förbi för att spela in sina skivor.

I veckans avsnitt av reportageserien Hitfabriken besöker reporter Jesper Engström de gamla lokalerna i Polarstudion - som i dag är ett gym - och pratar med Östlund för att försöka lista ut om det är här det svenska låtskrivarundret började. Är det så att framgångar smittar av sig, och att Cheiron-gänget som senare hade sin studio några kvarter bort kommer i rakt nedstigande led?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista