Reportage

MakeMakes mixtape handlar om att leva som transperson

I USA har det på senare år kommit en våg av HBTQ-rappare, men i Sverige har det varit relativt tyst, tills nu. MakeMake är den före detta indiepoparen som börjat rappa och just släppt sitt första mixtape. Reporter Marcus Morey-Halldin har mött MakeMake som med musiken vill beskriva sin erfarenhet av att leva som transperson.

- Det finns en rad i låten "Random Rant": "De brukade hylla mig som feministisk dude". Och det var väl precis så det var.

För tio år sen, som indiepoparen Le Bombe, hade Maja en del trogna fans, främst i Malmötrakten. Sen dess har hon gjort en könskorrigering, men hon själv föredrar det engelska "transition" (övergång) som visar att det rör sig om en process som kan ta en lång tid, kanske hela livet. En process som varit livsavgörande för henne.

- En av de tydligaste grejerna för mig var att jag kunde visualisera att överleva, att jag kunde tänka mig själv som pensionär. Innan var det som att titta ut i ett svart hål innan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista