Lovina och Tyra i Dolores Haze
Lucky Lollo och Groovy Fuck, eller Lovina och Tyra som de egentligen heter. Foto: Adam Koskelainen/Sveriges Radio

Dolores Haze: Kvinnliga musiker förväntas vara gulliga eller superpolitiska

"Andra började sortera in oss i det politiska facket"
2:53 min

De har beskrivits som ett punkband, men Lovina och Tyra i Dolores Haze är inte helt nöjda med den stämpeln. De tror att de kallas punk för att det finns så få roller för kvinnliga musiker.

Ingen i bandet är äldre än 20, men den unga åldern har inte stoppat Dolores Haze från att bli kända som ett av landets mest kaxiga band. Men att de ofta klassas som punk känner de sig inte riktigt hemma i.

- Det hör mycket till att spela punk. Punkband har ofta nån åsikt eller agenda, likaså riot girl-band som vi ofta liknats vid. Men det har inte vi. Vi bara tycker att det är kul, säger Lovina och Tyra när vi träffar dem.

Att de ändå stämplats som politiska tror de kan bero på att det finns få roller för kvinnor inom musiken.

- Kvinnliga artister ska antingen vara superpolitiska eller gulliga poptjejer, det finns inte riktigt nåt mellanting som det finns för manliga musiker. Så när vi inte spelar musik som är gullig och poppig så förväntas man vara politisk.

2015 har Dolores Haze släppt två EP:s och ett album och karriären går spikrakt uppåt. Men de vill ändå ha mer.

- Vi blir aldrig nöjda. Vi smsar våra managers hela tiden och skäller ut dem för att vi inte får spela på nån jättecreddig festival. Vi vill bara har mer hela tiden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".