Casio MT-40
Casio MT-40, nyckelpersonen i historien. Foto: Henry Faber/Flickr/CC-BY-NC

Dagens dancehall har Bowie att tacka för mycket

"Syntrytmen i Under Mi Sleng Teng är de facto inspirerad av Bowie"
4:58 min

Musikguidens reporter Lautaro Cubilla har snappat upp ett blogginlägg som menar att dagens dancehall har David Bowie att tacka för mycket. Stämmer det? Lyssna och bestäm själv.

Bloggen Axis Chemicals har publicerat ett inlägg som drar kopplingar mellan Bowie och hur dagens reggae och dancehall låter. I en artikel menar skribenten att Wayne Smiths klassiska dancehallrytm "Under Mi Sleng Teng" från 1985 har ikonen att tacka för sin existens.

Smiths låt markerade skiftet mellan roots-reggae-eran och den mer elektroniska dancehall-eran. Den har spelats in i olika versioner av de flesta stora namnen inom dancehallen och reggaen.

"Under Mi Sleng Tengs" grundslinga är från början den förinställda rytmen "Rock" i Casiotone MT-40, en synt från mitten av 80-talet. Tidigare har man trott att preseten bygger på verk av Eddie Cochran eller Sex Pistols - men så är det inte. Enligt en artikel har musikingenjören som byggde synten grundat slingan på "en brittisk rocklåt från 70-talet" - något bloggens skribent bara kan koppla till David Bowies "Hang On To Yourself".

Håller du med? Lyssna på exemplen i klippet ovan och bestäm själv.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".