Vad är...

Vad är afrobeats? Experten Justine Balagade förklarar

11 min

Den nigerianska genren afrobeats har under de senaste åren blivit en naturlig del av vad som annars varit dancehall och hiphopfester. Genrens stjärnor har fått till stora samarbeten med internationella kändisar. Med hjälp av Justine Balagade, medlem i DJ-kollektivet Sugar Cane, ger vi en introduktion till genren.

Har du några exempel på samarbeten mellan nigerianska artister och internationella stjärnor?
– En som fått mycket uppmärksamhet senaste året är Wizkids remix tillsammans med Drake och Skepta. Det var en collab mellan Nigeria, England och USA. Den blev jättestor. Många andra collabs har blivit stora, säger Justine.

– Många andra collabs har blivit stora - Rick Ross och P-Square till exempel. Många från USA börjar lägga märke till afrobeats, lite senare än England och Europa.

– Mycket är på gång och det kommer såklart ändra soundet. Afrobeats kommer komma in i en annan era.

Afrobeats kan lätt misstas för afrobeat, en grenre med ursprung i Nigeria på 60-talet. Vad har den moderna afrobeatsgenren att göra med den äldre musiken? Hur uppkom den?
– Afrobeat är en genre för artister som tog mycket från traditionella yorubarytmer och blandade de med jazz och andra västerländska genrer. Afrobeats började man höra på tidiga 2000-talet. Den tog mycket från afrobeat men även jamaicansk dancehall, amerikansk hiphop och brittisk garage och house. Det är en mashup av många olika genrer.

Är det bara i Nigeria man lyssnar på och skapar afrobeatsmusik?
– Absolut inte! Det finns mycket afrobeats som släpps från Accra, huvudstaden i Ghana, och London i Storbrittannien. Ett annat exempel är svenska Panetoz med sin låt "Dansa pausa", den har tydliga afrobeatsrytmer. Det har börjat spridas mycket mer de senaste två åren.

Vilka artister är de största just nu i genren?
– Wizkid, Burna Boy, Sarkodie, Shatta Wale, DaVido.

Vi spelar Burna Boy en hel del i programmet - är han en rising star?
– Han har hållit på ett tag. Men det är nu folk utanför afrobeats-kretsen börjar höra honom.

Varför börjar man upptäcka den nu utanför?
– Det handlar mycket om att länderna som låtarna kommer från. Nigeria och Ghana. Det är länder där arbetarklassen börjar bli större. Tillgängligheten börjar bli större att sprida musiken på ett sätt som tidigare inte fanns. Sen finns det en stor efterfrågan från Europa. Det hjälper också.

– Sen så är det väldigt likeable rytmer. Afrobeats är en glad och rolig genre. Det känns skönt att det äntligen börjat synas, borde ha hänt tidigare.

Du har nämnt ett gäng snubbar - hur ser det ut med kvinnor inom scenen?
– De senaste tre åren har det varit mycket från Tiwa Savage och Yemi Alade, båda nigerianska artister.

Vad kännetecknar afrobeats som musikgenre?
– Termen "afrobeats" är mer en paraplyterm för så mycket olika sounds. Finns ingen specifik sak som kan nämnas som kännetecken. Mycket av det har traditionella afrikanska rytmer som den främsta influensen. Sen sjunger artisterna oftast i minst två språk i samma låt. Broken English tillsammans med något lokalspråk. Som i Burna Boys "Soke".

Textinnehåll handlar det ju om, eller kan det vara vad som helst?
– Många populära afrobeatslåtar är klubb-fest-låtar rent textmässigt. Det kan också vara religiösa texter, om svårigheter i livet, giftemål. Även sådana låtar fungerar att spela på ett dansgolv. Det är inte bara låtar pengar och fest som fungerar. Det känns jättekul, allt kan uppskattas i genren!

Var drar man gränsen mellan modern dancehall och afrobeats? De går ju in i varandra rätt så mycket!
– De lånar mycket från varandra just nu. Båda börjar bli mer mainstream och är urban musik som fungerar jättebra på urbana klubbar. Skillnaden är att afrobeats kan vara i 80 beats per minute men även i 130 bpm. Mycket mer mångsidigt än dancehall.

Hur ser du på genrens framtid?
– Jag hoppas att den kommer bli ännu större. Man har sett afrobeats-artister bli signade av skivbolag i USA. Vet inte om det alltid är en bra sak, men visar att intresset börjar bli större.

Varför är det inte en bra sak?
– De kanske ändrar soundet, även fast det funkar bra som det är så är skivbolagen vana vid hur saker fungerar. En stor artist som heter D'banj blev signad till kanyes skivbolag, efter det kändes det som att hans popularitet dog lite.