Leila K och Kent
Leila K och Kent. Foto: Pressbild/Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio
EXTRAMATERIAL

Kent, Leila K och Denniz Pop invalda i Swedish Music Hall of Fame

Under torsdagen presenterades de som i år väljs in i Swedish Music Hall of Fame, en permanent utställning som hedrar svensk musik. Några av de som väljs in i år är Kent, Leila K och Denniz Pop - här kan du höra program och dokumentärer från vårt arkiv om och med dem.

För att bli invald i Swedish Music Hall of Fame ska det ha gått minst 20 år sedan första skivan släpptes och man ska ha gjort ett bestående intryck i den svenska populärmusikhistorien. Här återfinns sedan tidigare svenska storheter som ABBA, Roxette, The Latin Kings, Carola och Robyn.

Årets val motiveras på följande sätt:

"Inget band i den svenska musikhistorien har hållit sig på toppen lika länge som Kent /.../ Kents samlade sångkatalog har borrat sig ned i djupet av den svenska folksjälen."

"Leila K lät som framtiden. En ny sorts klubbdrottning. En underdog som
rappade, hade rockstjärneattityd och visade att dansgolvet kan vara en plats för inre och yttre frigörelse."

"Dennis Pop skapade ett nytt sätt att göra musik. Ett icke-hierarkiskt lagarbete med olika inkallade specialister. Ett arbetssätt som förändrat och format dagens internationella popmusik."

Nedan kan du höra dokumentärer och program om några av årets invalda. Programmen finns även som podd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista