The Knife på scen
The Knife på Way Out West 2013 Foto: Björn Larsson Rosvall / TT
SILENT SHOUT 10 ÅR

Så har The Knife influerat dagens musikscen

4:12 min

2006 såg The Knifes hyllade album "Silent Shout" sitt ljus. En skiva som kom att prägla och ändra bilden av hur elektronisk popmusik skulle komma att låta. Och 10 år senare fortfarande gör det.

Silent Shout är inte en vanlig skiva - det är en skiva som ändrade grunden i hur elektronisk popmusik kan låta. Det var en skiva som förförde folk över flera olika genrer - allt från inbitna syntare till electronicalovers och orubbliga popsnören. Och så öppnade den dörren för en massa ny elektronisk musik.

Dessutom ska vi inte glömma att det här är långt ifrån en intern svensk affär. På nätet finns otaliga trådar på musikforum där det spekuleras och diskuteras i allt från vilka syntar som hörs på skivan till hur albumet influerat andra artister.

De analoga technosyntarna, nedpitchade rösterna och skeva noiseljuden som hörs på "Silent Shout" började höras mer och mer åren efter att skivan släpptes. Unga sovrumsproducenter som vuxit upp på lika delar syntpop och slö söder-rap såg The Knife som förebilder för hur skev pop kunde låta.

Akter som Crystal Castles, Niki & The Dove, Purity Ring, iamamiwhoami och Silvana Imam har på samma sätt som The Knife blandat syntpop med klubbmusik, dronemusik och spöklika ljud.

Här är några exempel på hur du kan höra "Silent Shouts" olika beståndsdelar i dagens musik.

Identitet

Silvana Imam har i sina låtar identitet som ett centralt tema. I "Framsätet bältet av" hör man Silvanas nedpitchade röst. Precis som Karin Dreijer gjorde på "Silent Shout".

Anonymitet

iamamiwhoami släppte från början sin musik helt anonymt. Många trodde att det var Karin Dreijer själv som stod bakom projektet. Så var det inte, det är Jonna Lee.

Witch house

Crystal Castles och Purity Ring var två stora akter som i slutet av 00-talet var en del av witch house-rörelsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista